Sverige är ett land som är känt internationellt på grund av många olika saker. Dels kan det bero på våra framgångar, dels på vårt annorlunda utseende. Något som dock är anmärkningsvärt är att svensk politik har lyckats föra Sverige framåt och fått ett litet land att faktiskt bli viktig på den internationella marknaden. För att kunna lyckas med politiken krävs det att man har en bra ideologi som tilltalar många, samt en ledare som kan tala med folket. I följande inlägg kommer vi gå igenom några av de senaste statsministrarna som styrt Sverige.

Fredrik Reinfeldt

Hela åtta år var Fredrik Reinfeldt statsminister i Sverige. Det här var en tid som präglades av både motgångar och framgångar för vårt land, men huvudsaken är att Reinfeldt faktiskt skötte sitt jobb väldigt bra. Det var många som tyckte om honom som statsminister och undersökningar vittnar om att det fanns många faktorer bakom detta. Han var partiledare för moderaterna och ledde alliansen till makten. Missnöjet blev dock för stort efter ett tag och folket i Sverige röstade fram en regering som styrdes av partierna som är motparterna till alliansen. Det går dock att diskutera kring om det här missnöjet verkligen var befogat eller om det egentligen inte skulle ha någon betydelse vilken sittande regering vi hade. När Reinfeldt väl flyttade ut från Sagerska huset så var det självklart många Mäklare på Södermalm som var intresserade av att hjälpa honom finna ny bostad.

Stefan Löfven

Vår nuvarande statsminister Stefan Löfven är otroligt populär internationellt. Det här är lite roligt eftersom han kanske inte är lika uppskattad av hela det svenska folket. Man skulle väl kunna säga att de flesta är nöjda med hans jobb, och det är därför han blir omvald och får sitta kvar. Men eftersom det politiska läget i Sverige just nu är lite kaotiskt finns det i princip lika många som har synpunkter mot honom som de som håller med honom. Oavsett vilket är det här något som är ganska vanligt. Flera studier har genomförts och det är faktiskt ofta som en statsminister, president eller ledare av något slag är mer uppskattad internationellt än nationellt.

Carl Bildt

Carl Bildt var statsminister i Sverige 1991–1994. Han var väldigt uppskattad även om det i många fall berodde på att man gjorde sig lite lustig över hans dialekt. Han tid som statsminister blev dock inte lika långvarig som vissa andras, men oavsett vilket såg han till att bli en ikon inom svensk politik. Genom hela livet har han varit politiskt aktiv och är det än idag även om det inte är på samma nivå som förr. Han satt kvar i riksdagen flera år efter att han hade slutat som statsminister.